Leerlingvolgsysteem Caribisch Nederland

Voor alle door het ministerie van OCW bekostigde primair onderwijs scholen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba is het verplicht om leerlingen gedurende de gehele basisschoolloopbaan te volgen. Ergens in de schoolcarrière van leerlingen is het verplicht erkende LVS-instrumenten in te zetten om daarmee de voortgang van leerlingen te monitoren. Voor Bonaire is dit verplicht voor de onderdelen Papiamentu, Nederlands als vreemde taal en rekenen. Voor Saba en Sint-Eustatius is dit verplicht voor Engels, Nederlands en rekenen. 

Het CvTE erkent LVS-instrumenten voor tien jaar. In die tien jaar wordt de kwaliteit van het instrument nog tussentijds vastgesteld. Hoe vaak dit gebeurt, hangt af van de wijzigingen die de aanbieder aan het instrument aanbrengt. Het CvTE beoordeelt bij het erkennen en tussentijds vaststellen de onderwijskundige, psychometrische en organisatorische kwaliteit van het instrument en doet hierbij een beroep op experts van Stichting Cito en een adviescommissie. Aan de hand van de adviezen van Stichting Cito en de adviescommissie neemt het CvTE een besluit over de tienjaarlijkse erkenning en tussentijdse vaststelling van het LVS voor Caribisch Nederland.  

Doordat de onderwijs- en toetsingscontext op Caribisch Nederland verschilt van die van Europees Nederland, ontwikkelt het College voor Toetsen en Examens een eigen beoordelingskader voor leerlingvolgsystemen voor het primair onderwijs op Caribisch Nederland.

De leerlingvolgsystemen voor Caribisch Nederland doorlopen voor de tienjaarlijkse erkenning en tussentijdse check dezelfde stappen als de leerlingvolgsystemen in Europees Nederland.