Blogs

Werving en kwaliteit staatsexamens vo

Elk jaar werft het CvTE gemotiveerde, bevoegde en vakbekwame docenten uit het vo om examinator te zijn bij de staatsexamens vo. Deze wintermaanden vinden de sollicitatiegesprekken plaats. Vanuit het College zijn we enthousiast over de ontwikkelingen bij de staatsexamens vo.

Pieter Hendrikse
Beeld: ©Het CvTE / Ruben Jorksveld
Pieter Hendrikse

De ervaring leert dat deze docenten die zich in de zomervakanties inzetten als examinator betrokken en toegewijde medewerkers zijn. Zij maken het mogelijk dat kandidaten de kans krijgen om een vo-diploma te behalen op een manier die anders is dan de regulier behaalde vo-diploma’s. Anders maar niet minder. Een diploma behaald bij de staatsexamens vo is gelijkwaardig aan een diploma van een reguliere school en heeft dezelfde maatschappelijk waarde.

Ik sprak met Hans Uijterwijk, één van mijn collega-collegeleden. Hij heeft afgelopen zomer de locatie in Tilburg bezocht en hij was enthousiast over de werk- en studiesfeer die hij op deze locatie aantrof: ’Ik heb veel positieve indrukken opgedaan, mede door gesprekken met tal van examinatoren. Ik ben echt onder de indruk van de manier waarop zij de staatsexamens afnemen.’

Aanbevelingen ter harte genomen

Hans Uijterwijk heeft afgelopen drie jaar ieder jaar in de zomer een bezoek gebracht aan een van de staatsexamenlocaties. Daarom vroeg ik hem of hij al veranderingen zag naar aanleiding van het CINOP-rapport. CINOP lichtte anderhalf jaar geleden op ons verzoek de werkwijze van de staatsexamens vo door.

Over het algemeen was CINOP heel tevreden over de manier waarop bij de staatsexamens vo elk jaar kwalitatieve stappen worden gezet. De adviseurs van CINOP kwamen in hun rapportage ook met een aantal verbeterpunten in de werkwijze van staatsexamens vo.

Hans Uijterwijk vindt dat deze aanbevelingen goed ter harte zijn genomen: ’Ik zag dat de procedures en de formulieren verder geprofessionaliseerd zijn. Ook het mondeling examen zelf is gestroomlijnd om de objectivering en de toepassing van de reproductie-, toepassings- en inzichtvragen (RTI) nog meer vorm te geven. Het is een geoliede machine, in de positieve zin van het woord.’

Docentbetrokkenheid

Op veel manieren geven wij samen met docenten vorm aan de examens. De betrokkenheid van docenten als examinator bij de staatsexamens vo is er één van. Dat maakt mij trots als voorzitter van het CvTE. Op Examenblad.nl vindt u meerdere manieren waarop u als docent betrokken kunt zijn bij het maken van centrale examens.

Geïnteresseerd?

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten over hoe u volgend jaar ook examinator van de staatsexamens vo kunt zijn? Kijk dan op CvTE.nl > Over het CvTE > Werken bij. Of kijk op het YouTube-kanaal van het CvTE. Daar krijgt u een indruk van het examinatorschap in het filmpje over de examinatorendag 2017.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.