Blogs

Centrale examens vmbo: heel belangrijk dat ook ‘Ons Soort Mensen’ (OSM*) weet hoe het zit !

Centrale examens zijn er voor alle niveaus. Van vmbo-basis tot en met vwo.

Pieter Hendrikse
Beeld: ©Het CvTE / Ruben Jorksveld
Pieter Hendrikse

Beeld van centrale examens

Het overheersende beeld van landelijke centrale examens is dat van papieren opgavenboekjes die op vaste afnametijdstippen in de gymzaal worden afgelegd. Voor het vwo en het havo klopt dat beeld ook. Dat komt doordat het beeld in belangrijke mate bepaald wordt door OSM en die herinneren zich de eigen schooltijd op havo of vwo. Zo eenvoudig is dat. Ze zien bovendien dat hun kinderen of kleinkinderen het centraal examen nog net zo doen als zij indertijd. Die doen over het algemeen ook havo of vwo. Ook de media besteden volop aandacht aan de papieren centrale examens. Geen wonder: het journaille behoort ook tot deze gevestigde orde.

Ik overdrijf en stereotypeer met opzet.

Maar voor het vmbo ziet het landschap aan centrale examens er totaal anders uit.

In mijn blog van 3 april jl. liet ik u kennismaken met het cspe (centraal schriftelijk én praktisch examen) voor de beroepsgerichte vakken. De algemene vakken in vmbo-basis en -kader kennen flexibele en digitale centrale examens. Bij de vmbo-scholen bekend als ‘bb- en kb-flex’. Hierover ging mijn blog van 18 april jl

De afnameperiode voor de cspe’s en bb- en kb-flex begint al in de eerste week van april, ruim voordat de papieren centrale examens beginnen. De afnameperiode loopt door tot en met de derde week van juni. Dan eindigen ook de herkansingen van de papieren centrale examens.

Waar is het de vmbo-scholen om te doen?

De meeste leerlingen uit vmbo-basis en -kader zullen later een baan vinden in de bouw, de zorg, de retail, de logistiek of in de groene sector. Dat maakt hen zeer belangrijk voor onze maatschappij. En onze maatschappij voor hen. Daar is het de vmbo-scholen om te doen en daar is ook het ‘landschap’ van de centrale examens vmbo op afgestemd.

De vmbo-scholen zouden graag zien dat de opgaven van de centrale examens direct na de afname op het internet staan. Maar bij de cspe’s en bij bb- en kb-flex kan dat niet, omdat dezelfde opgaven op een later tijdstip opnieuw afgenomen kunnen worden. De scholen nemen dit nadeel ten opzichte van papieren centrale examens graag voor lief. Het helpt als we hen daarin steunen en niet denken: Hé, blijven de opgaven geheim? De papieren centrale examens zijn prima, maar wat anders gaat dan bij papieren centrale examens is niet per se verkeerd.

Wat het vmbo ook helpt is als de media, vaak als exponenten van de gevestigde orde (lees OSM), niet langer half mei hoog van de toren blazen met de boodschap dat de centrale examens beginnen. Veel leerlingen uit vmbo-b en -k én hun ouders, voelen zich dan miskend. Terecht, want hún centraal examen is immers al veel eerder begonnen.

*) mensen waar men bij wil horen, die tot hetzelfde clubje horen en dezelfde levensstijl aanhangen

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

  • Terecht punt! Ook al heb je examen gedaan in de gymzaal, je hoort(zeker bij die OSM) breder te denken en te weten. En dan is deze blog zeer verhelderend. Dank daarvoor!

    Van: Vincent | 07-07-2017, 09:22