Blogs

Flexibele en digitale centrale examens vmbo: hoe werken die?

In mijn blog van 3 april liet ik u kennis maken met de cspe’s, de centrale examens voor het beroepsgerichte vmbo. U weet nu dat de gymzaal niet geschikt is voor de cspe’s.

Pieter Hendrikse
Beeld: ©Het CvTE / Ruben Jorksveld
Pieter Hendrikse

Er is nóg een categorie centrale examens die al lang niet meer in de gymzaal wordt afgenomen.

Zonder papieren opgavenboekjes bovendien en niet allemaal op hetzelfde tijdstip. Waar ik het over heb zijn de flexibele en digitale centrale examens. Die zijn er voor de algemene vakken in vmbo-basis en vmbo-kader. Net als de cspe’s is de afnameperiode daarvan op 3 april begonnen en daarom breng ik ‘bb- en kb-flex’ ook graag onder uw aandacht.

Bb- en kb-flex

De centrale examens in vakken als Nederlands, biologie en aardrijkskunde hebben dezelfde lange afnameperiode als de cspe’s: van begin april tot diep in juni. Iedere school die voor digitale centrale examens heeft gekozen, kan zelf bepalen op welk tijdstip zij het centraal examen voor bijvoorbeeld biologie willen inroosteren. Datzelfde geldt voor de andere algemene vakken. Het digitale centrale examen biologie bb kan in april in Leeuwarden worden afgenomen en in mei in Apeldoorn.

Vmbo-scholen kúnnen kiezen voor papieren centrale examens, maar ze kiezen massaal voor flexibel en digitaal: dit jaar maar liefst 99% in bb en 90% in kb. Naar de huidige tijdgeest zijn dit toch ongekende meerderheden!

Waarom kiezen zoveel vmbo-scholen voor flexibel digitaal? Het antwoord is: voor hun leerlingen. Met bb- en kb-flex kunnen zij maatwerk realiseren.

Wie wil weten hoe het zit met dat maatwerk, kijk de aflevering van CvTE TV over digitale examens.

Een digitaal centraal examen bekijken?

Wilt u meer weten over de digitale centrale examens. Bekijk dan als voorbeeld het digitale Engels kb (kaderberoepsgerichte leerweg) van 2016 en zie hoe hierin behalve leesvaardigheid ook kijk- en luistervaardigheid  wordt getoetst, iets wat onmogelijk is in een papieren centraal examen: De digitale centrale examens voor Nederlands, Duits, geschiedenis, aardrijkskunde, maatschappijleer, economie, wiskunde, natuur- en scheikunde en biologie vindt u daar ook. Van harte aanbevolen!

> Zie: digitale centrale examens 2016

De cspe’s en bb- en kb-flex hebben het landschap van de centrale examens enorm veranderd.

Wat mij betreft ten goede. 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.