[Blog] Van einde schooljaar naar een schooljaar dat nooit eindigt

Blogs

Normaal om deze tijd (begin juli) ging je toch een beetje feestvierend (diploma-uitreikingen) en zuchtend (nog zoveel te doen voor de zomervakantie) naar de eindstreep. Binnen mijn mbo hadden we weliswaar een zomerschool, maar die was pas weer de laatste vakantieweek. Binnen het CvTE is dat anders. 

John van der Vegt, voorzitter College voor Toetsen en Examens

Natuurlijk is de impact van de examenperiode voortgezet onderwijs een groot deel van het werk. Met de afronding van het tweede tijdvak deze week is dat werk voor het overgrote deel gedaan. En nu ik de “wondere wereld van de examinering” van dichterbij heb leren kennen groeit mijn kennis en vooral mijn waardering. Waardering voor de manier waarop het LAKS de examenlijn voor de klachten invult, waardering voor iedereen die bijdraagt aan het soepel verlopen van die examinering zonder grote incidenten, waardering voor de zorgvuldigheid en gedegenheid waarmee de normering vorm krijgt dankzij een sterke samenwerking met de collega’s van Cito.

Ook de Centrale Eindtoets (CET) in het primair onderwijs kende het vakantieritme. Die is dit jaar voor het laatst afgenomen. We stappen nu over naar de systematiek van doorstroomtoetsen. De periode van centrale eindtoetsen hebben we passend afgesloten met een feestelijke bijeenkomst in het Spoorwegmuseum. Een goede samenwerking tussen OCW, Cito, DUO en het CvTE. Met terugblikken, een blik in de toekomst en bijpraten en afscheid nemen.

Waarom is het binnen het CvTE anders?  Eindigt dat schooljaar dan niet helemaal? Nee, een aantal taken gaat gewoon door. De staatsexamens voortgezet onderwijs en Nederlands als Tweede Taal (Nt2) worden ook de komende periode gewoon afgenomen. Op 27 juli ga ik een dag in Zwolle kijken. Over de staatsexamens vo zou je zelfs kunnen zeggen dat die doorgaan dankzij “einde schooljaar” en de schoolvakanties, omdat onder andere docenten uit regulier voortgezet onderwijs dan examinator zijn. We zijn ontzettend blij met de inzet van alle examinatoren in de komende periode. Die hebben we hard nodig.

Al eindigt het schooljaar niet; de vakanties breken wel aan. En dat is maar goed ook. Want ritme van het schooljaar of niet, na een periode van hard werken is het goed om even rust te hebben. 

Goede vakantie!

Over de auteur

John van  der Vegt 

Sinds 1 oktober 2022 de voorzitter van het College voor Toetsen en Examens. Als ervaren bestuurder een echte insider in het po, vo en mbo. Houdt van (berg)wandelen, mountainbiken en theater.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.