[Blog] Hoezo zomervakantie?

Blogs

Wat betreft staatexamens is er eigenlijk geen sprake van zomervakantie. Het werk gaat volop door in de zomer. In heel juli deden de kandidaten van staatsexamens Nederlands als tweede taal (Nt2) examen in de hoop zich voor 1 september te kunnen aanmelden voor een vervolgopleiding. Voor staatsexamens voortgezet onderwijs (vo) stapten examinatoren in het vliegtuig naar Bonaire, waar midden juli 87 kandidaten vanuit Curaçao, Suriname en Bonaire mondeling college-examen deden op locatie van het Liseo Boneriano. 

John van der Vegt, voorzitter College voor Toetsen en Examens

Zelf heb ik met plezier op 27 juli de staatsexamens Nt2 en voortgezet onderwijs in Zwolle bezocht. Het was druk aan de Hanzelaan achter het Zwolse station waar locatieleider Marco Onderberg mij wegwijs maakte. Eerst een identiteitsscan, dan een instructie en vervolgens achter de computer voor je examen Programma 1 (taalniveau B1). ’s Middags door naar het Carolus Clusius College waar locatieleider Theo Fransman  de scepter zwaaide over de staatsexamens vo. Na het bijwonen van een examen en een uitreiking (wat een blijdschap!) in gesprek met examinatoren. Die moeten we echt koesteren. Docenten (soms gepensioneerd, soms nog volop aan het werk) die een deel van hun zomervakantie besteden om examens af te nemen. Zonder hen zou het niet mogelijk zijn duizenden kandidaten deze staatsexamen-kans te geven. De staatsexamenvlag wapperde in de zomer op veel locaties. Een mooie compilatie vind je op het Instagramaccount ‘hetcvte’.

En daarmee hield het niet op in de zomervakantie. Zo begon op 8 augustus het schriftelijke examen derde tijdvak voor 1.000 kandidaten en eind augustus startte het derde tijdvak voor de mondelinge examens.

En ook het andere werk ging door. De site examenblad.nl is geheel vernieuwd en beleefde zijn release. Voor het primair onderwijs werd volop gewerkt aan de beoordeling van de voor erkenning ingediende doorstroomtoetsen die in 2024 worden afgenomen. Dat voor het CvTE nieuwe proces ligt mooi op koers en met effect voor het stelsel: er is volop keuze.

Ook voormalig Kamerlid Mariëlle Paul had weinig zomervakantie. Zij trad aan als demissionair minister en heeft ook de examens in haar portefeuille. In juni spraken we haar al uitvoerig over o.a. de verbeteragenda staatsexamens en we zien de samenwerking met vertrouwen tegemoet.

En toch was er gewoon zomervakantie. Want voor het reguliere onderwijs was het enkele weken rust en ook bij het CvTE hebben veel medewerkers gelukkig even rust kunnen nemen. Er zijn weer genoeg uitdagingen voor het nieuwe schooljaar. Van de doorstroomtoetsen en leerlingvolgsystemen in het primair onderwijs tot de normering in het voortgezet onderwijs en de verbeteragenda staatsexamens voortgezet onderwijs (meer daarover in het volgende blog).

Graag sluit ik af met een mooie opsteker. En dat is dat in dit eerste jaar na corona, waarin geen sprake meer was van compenserende maatregelen, de examenresultaten het niveau van voor corona gelukkig weer dicht zijn genaderd. Het slagingspercentage is 89,4% (in 2019 92%). Gemiddeld ongeveer 2% lager met een uitschieter bij de havo van ruim 4%. De inspanningen van leerlingen, docenten en ouders zijn dus behoorlijk succesvol te noemen. Laten we hopen dat we deze positieve ontwikkeling volgend jaar voortzetten. Ten slotte houden we aan de coronatijd ook een enkele goede verandering over: het tweede tijdvak van de centrale examens 2024 wordt 6 in plaats van 4 dagen lang en begint een dag later. Met dank aan onder andere het LAKS voor hun advies.

Over de auteur

John van  der Vegt 

Sinds 1 oktober 2022 de voorzitter van het College voor Toetsen en Examens. Als ervaren bestuurder een echte insider in het po, vo en mbo. Houdt van (berg)wandelen, mountainbiken en theater.
 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.