De eindexamens beginnen niet in mei maar nu!

Blogs

‘Gezond eten, goed slapen en je niet al te druk maken’, dat zijn de tips die collegevoorzitter John van der Vegt geeft aan alle vmbo’ers die deze week met hun eindexamens beginnen.

Van maandag 3 april tot en met vrijdag 21 juli worden op het vmbo de cspe’s (centraal schriftelijke en praktische examens) en digitale & flexibele examens afgenomen. Bij deze examens wordt per leerling gekeken wat het beste moment is om deze examens te maken. ‘Een spannende en heel belangrijke tijd’, zegt John van der Vegt. De vmbo’ers hebben een speciaal plekje in het hart bij de collegevoorzitter van het CvTE. ‘Ik heb veel praktijkexamens meegemaakt en daar is mijn liefde voor deze groep ontstaan. Ik sprak ooit met een jongen die eigenlijk geen goed zelfbeeld had, vond dat ie niet goed kon leren. Door in de praktijk bezig te zijn, kwam hij erachter wat hij allemaal wel degelijk kon’. Voor Van der Vegt begint de eindexamenperiode dan ook niet in mei met het eerste tijdvak, maar nu en ‘dat kunnen we niet vaak genoeg onderstrepen. Deze examens worden dan weliswaar niet door duizenden leerlingen tegelijk gemaakt, maar het is wel heel belangrijk juist deze kandidaten in de spotlights te zetten’.

Volgens Van der Vegt zijn dit de mensen die we in de toekomst keihard nodig hebben. ‘Ik zit in het bestuur van de worldskills, dat zijn praktijkwedstrijden voor vmbo’ers en mbo-ers. Vorige maand zijn twintigduizend bezoekers naar deze wedstrijden komen kijken. Bedrijven staan te vechten om hier een bijdrage te leveren. Zonder dit soort praktische mensen komt ons land tot stilstand. Kijk naar de energietransitie. Die gaan we zonder praktisch opgeleide mensen echt niet voor elkaar krijgen.’

Wat dat betreft ziet de collegevoorzitter ook een kentering in de maatschappij. ‘Er is gelukkig steeds meer aandacht in de media voor deze groep. Dat onderstreept het belang van een praktische opleiding die je afsluit met een cspe’. Het is voor het eerst sinds 2019 dat deze weer door kunnen gaan. ‘Gelukkig maar’, zegt Van der Vegt, ‘als je een paar jaar stilligt, is dat voor niemand goed. Het is ook voor docenten fijn te zien wat hun leerlingen allemaal kunnen. Via deze weg wil ik dan ook iedereen heel veel succes wensen. Doe wat je kunt en laat zien welke praktische vaardigheden je allemaal hebt. Maak er het allerbeste van!.’

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.