Blogs

Centraal Examen vervalt door coronacrisis

Vanochtend heeft onze minister laten weten dat de centrale examens in het voortgezet onderwijs dit schooljaar komen te vervallen. Natuurlijk heeft het College voor Toetsen en Examens nauwe betrokkenheid gehad bij de voorbereiding van dit besluit. Maar het doet mij, als voorzitter van het College voor Toetsen en Examens, als voormalig rector van een middelbare school en ook als familieman met kinderen en kleinkinderen, pijn dat we zo’n rigoureus besluit hebben moeten nemen. 

Dit jaar wordt er gediplomeerd op basis van de schoolexamens. Geen centrale examens betekent voor scholen dat er meer tijd en ruimte komt om leerlingen hun schoolexamens op een goede manier af te laten sluiten. Zodat leerlingen straks met een volwaardig diploma, hun studiecarrière in het mbo, hbo of op de universiteit kunnen vervolgen. En daar gaat het om.

Vorige week werd ook bekend dat de Centrale Eindtoets in het primair onderwijs dit schooljaar niet doorgaat. De Staatsexamens Nederlands als tweede taal zijn stilgelegd... Ik, en met mij alle collegeleden, de medewerkers van ons bureau en docenten die meewerken aan de totstandkoming van al die examens…, we hadden geen van allen een paar weken geleden kunnen bedenken dat ons werk, waar we voor staan als organisatie en waar we voor gáán zou worden stilgelegd. Als een onzichtbare hand die over het land gaat en het licht een slagje lager draait. 

Wat rest is zal ik maar noemen veel uitzoekwerk, voor ons en vooral ook voor al die docenten, examensecretarissen en andere betrokkenen op school. We hebben groot vertrouwen in deze professionals. Zij zullen er namelijk voor zorgen dat een heel groot deel van al die examenleerlingen uiteindelijk na de zomer aan een nieuwe start kan beginnen. En net als altijd, met een diploma op zak.

Ik hoop met heel mijn hart dat we met z’n allen zo gezond mogelijk uit deze bizarre tijd komen. Ik wens alle eindexamenleerlingen, maar ook hun ouders en hun docenten, alle goeds toe!

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.