Staatsexamens vo: het verhaal van een kandidaat

Op staatsexamensvo.nl kun je de komende tijd de verhalen volgen van diverse mensen die bij de staatsexamens vo betrokken zijn. Deze keer is dat Joël Smidt. Hij heeft in de zomer van 2023 zijn havo-diploma gehaald. De weg daar naar toe was lang en hobbelig.

Joël Smidt haalde in 2023 zijn havo-diploma via staatsexamens

Zijn verhaal

Als Joël op 22-jarige leeftijd zijn havo-diploma heeft gehaald, kan hij zijn geluk niet op. Dit is zijn toegangsticket naar het conservatorium. Maar voordat hij dat op zak heeft, is er wel heel veel gebeurd. Joël is geboren met hsp (hereditaire spastische paraparese). Hierdoor heeft hij spasticiteit in alle ledematen. Hij kan moeilijk schrijven en lopen en heeft minder energie. Op de middelbare school gaat het helemaal mis en hierdoor komt Joël thuis te zitten. Er volgt een lange en zeer stressvolle tijd. Dankzij de staatsexamens lukt het hem uiteindelijk toch zijn diploma te halen.

Ben je benieuwd naar het hele verhaal van Joël? Lees dan zijn volledige verhaal op staatsexamensvo.nl: ‘Ik heb altijd de motivatie gehouden mijn havo-diploma te halen