Staatsexamens vo: het verhaal van een vso-docent

Op staatsexamensvo.nl kun je de komende tijd de verhalen volgen van diverse mensen die bij de staatsexamens vo betrokken zijn. Deze keer is dat Robert Langeler. Hij is docent wiskunde op een vso-school en examinator voor de staatsexamens vo. Zijn leerlingen vertonen vaak extreem moeilijk gedrag, waar Langeler zichzelf van vroeger in herkent.

Zijn verhaal

Dankzij de begeleiding die Langeler in zijn jeugd op school krijgt, lukt het hem te gaan studeren. Deze ervaring zet hij nu zelf in bij de begeleiding van zijn eigen leerlingen. ‘Bij ons op school hebben we cluster4-leerlingen: dat zijn vaak kinderen met extreem moeilijk gedrag. Daar herken ik mezelf in. Ik heb snel door als ze zich aanstellen, maar merk ook als het ernst is. Ik straf niet, ik luister; en dat laatste is precies wat ze nodig hebben’. 


Langeler deed deze zomer mee aan het vso-project. Hierbij worden op vso-scholen eigen docenten ingezet om samen met een ervaren examinator mondelinge college-examens af te nemen. ‘Doordat ik mijn eigen leerlingen heel goed ken, kan ik met de examinator bespreken waar zijn of haar valkuilen zitten. We kunnen van tevoren samen doornemen hoe de vragen gesteld gaan worden. Tijdens het examen wil ik graag een rustfactor zijn, zodat een kandidaat niet onnodig in de stress schiet’.


Ben je benieuwd wat Robert zo leuk vindt aan zijn werk en wat hij zoal doet om zijn leerlingen te begeleiden? Lees dan snel zijn volledige verhaal op staatsexamensvo.nl:
‘Ik had nooit verwacht docent te kunnen worden’