Het CvTE zwaait Pieter Hendrikse uit

Een onderwijsman pur sang; benaderbaar, belangstellend en toegankelijk. Na acht jaar voorzitter van het College voor Toetsen en Examens te zijn geweest, neemt Pieter Hendrikse vandaag afscheid. Hij is met veel enthousiasme en inzet het boegbeeld van het College geweest, maar na twee termijnen zit zijn taak erop.

Pieter Hendrikse

Kennis en kunde tekenen Pieter Hendrikse

Vanuit het onderwijsveld wordt met enthousiasme teruggekeken op de tijd van Pieter Hendrikse. Vooral zijn kennis en kundigheid worden vaak genoemd, net als zijn charme en Brabantse roots. De acht jaar van Pieter laten zich niet gemakkelijk vangen. Aan het begin van zijn voorzitterschap in 2014 was er veel discussie over de nut en noodzaak van toetsing in het onderwijs. Samen met collega’s van het bureau ging Pieter dit gesprek voortvarend aan. In heldere bewoording wist hij te vertellen wat de waarde van een diploma is, voor iedereen. Iedere gesprekspartner werd serieus genomen en als het nodig was werden inhoudelijke correcties met veel charme overgebracht.

Pieter Hendrikse zette het CvTE verder op de kaart

In de jaren die volgden zette hij samen met de CvTE-medewerkers het College verder op de kaart. En toen was daar ineens corona. Er volgde een ongekende tijd. Examens die niet door gingen, extra tijdvakken en vragen, heel veel vragen, vanuit scholen, leerlingen en de politiek. Ook hier bleef Pieter de rust zelve en stuurde hij het CvTE samen met collega’s door deze onzekere tijd.

Pieter gaat met pensioen, maar van stilzitten is geen sprake. ‘Uiteraard niet’, zeggen de mensen die hem kennen. Een onderwijsman blijft immers een onderwijsman.