Update: N-termen flexibele en digitale examens vmbo basis en kader bekend

Leerlingen in het vmbo basis en kader horen vandaag of de vlag uit kan. Vanochtend heeft het College voor Toetsen en Examens (CvTE) de N-termen bekend gemaakt voor de flexibele en digitale centrale examens. CvTE-voorzitter Pieter Hendrikse bezocht vanmiddag het Sondervick College in Veldhoven om geslaagde vmbo-leerlingen persoonlijk te feliciteren.

Hendrikse:  “Vandaag ben ik te gast bij het Sondervick College in Veldhoven. Een bezoek dat voor mij van bijzondere betekenis is: van 1987 tot 2000 was ik rector op deze school. En op een speciale dag, want vandaag worden de uitslagen bekend van de flexibele en digitale examens voor het vmbo basis en kader. De examens maken wanneer jij daar klaar voor bent: dat is de kracht van dit examensysteem in het vmbo."

Pieter Hendrikse reikt de cijferlijst uit aan één van de geslaagde leerlingen van het Sondervick College Sien der Kinderen, vmbo-kader. Hendrikse: “Van harte gefeliciteerd aan alle leerlingen die vandaag geslaagd zijn: zonder jullie valt BV Nederland uiteindelijk stil. Als jullie straks klaar zijn op het mbo, dan heb je een paspoort voor de toekomst’.
De N-termen vmbo bb en kb flex zijn bekend!

N-termen iets hoger dan voor corona

  • Vorige week werd bekend dat de N-termen van de examens op papier in vmbo, havo en vwo dit jaar gemiddeld 0,1 tot 0,3 punt hoger zijn dan de N-termen in voorgaande jaren (2015 – 2019. De N-termen van de flexibele en digitale centrale examens vmbo basis en kader geven een vergelijkbaar beeld. Om meer over de resultaten te kunnen zeggen is een verdere analyse nodig. De onderzoeksresultaten hiervan verwachten we net als vorig jaar in het najaar gereed te hebben. 
  • Met een N-term worden de scorepunten voor een examen omgezet naar een cijfer. Een N-term is doorgaans een getal tussen 0,0 en 2,0. Bekijk deze animatie over de normering in 2022 voor een uitleg over hoe de N-term precies werkt.

Bekendmaking N-termen dit jaar niet op zelfde dag

  • Normaal gesproken krijgen alle examenleerlingen op dezelfde dag te horen of ze geslaagd zijn. Dit jaar is dat anders, als gevolg van de coronamaatregelen. Hoe dat zit, leggen we uit in onderstaande video. 
  • Voor de leerlingen die Staatsexamens doen, zowel de individuele leerlingen als de vso-leerlingen, zijn er speciale vlaggendagen op vrijdag 8 juli en de vier vrijdagen daarna.  

Deze animatie legt uit hoe het kan dat de dagen waarop middelbare scholieren hun eindexamenuitslag krijgen, kunnen verschillen - ook al zitten deze leerlingen op dezelfde school.   

Het logo van College voor Toetsen en Examens verschijnt.

Beeldtitel: Verschillende uitslagdagen, zo zit dat

VOICE-OVER: "Dit zijn Emma en Mo. Ze zijn beste vrienden. Wonen in dezelfde straat, zitten op dezelfde school en doen dit jaar allebei eindexamen. Maar Mo is al geslaagd en Emma wacht nog op de uitslag. Hoe kan dat?"

Versnelde beelden van de uitleg.

VOICE-OVER: "Emma doet eindexamen vmbo basis en Mo doet havo. Emma's eindexamen is digitaal, dat van Mo is op papier. Emma maakt haar examens wanneer zij daar klaar voor is. De precieze dagen hoort ze van haar school. Dit kunnen andere dagen zijn dan voor haar klasgenoten. En dan Mo: hij heeft zijn examens al maanden in de agenda staan. Want, iedereen die de examens op papier maakt, doet dat op hetzelfde moment. Dit jaar hebben Mo en zijn klasgenoten er door corona een tijdvak bijgekregen. Mo kan kiezen om zijn examens in het eerste tijdvak of in dit extra tijdvak te maken. Hij kan in dit extra tijdvak ook herkansingen maken. Dan moet hij wel weten of hij een herkansing moet maken. Daarom krijgt Mo dit jaar zijn uitslag eerder: op 9 juni. Dit is zes dagen eerder dan de uitslag van Emma. Zij maakt haar digitale examens en eventueel herkansingen, tussen 4 april en 22 juli. Haar uitslag komt op 15 juni. Mo wordt al gebeld met het goede nieuws! Hij hangt z'n rugzak in de vlag, terwijl Emma nog even heeft om te leren voor haar laatste examens. Zes dagen later krijgt zij ook de uitslag. Nu kunnen Emma en Mo vieren dat ze samen geslaagd zijn. Gefeliciteerd! Benieuwd wanneer je jouw examenfeestje kan plannen? Kijk voor alle data van de uitslagen op mijneindexamen.nl."

Beeldtekst: Kijk voor alle uitslagdagen op mijneindexamen.nl 

Het logo van College voor Toetsen en Examens verschijnt.