Verschillende data voor uitslag papieren en digitale examens

Op maandag 4 april begonnen de leerlingen in het vmbo bb en kb met de flexibele en digitale centrale examens voor de algemene vakken, zoals aardrijkskunde, biologie en Nederlands. Scholen plannen deze flexibele en digitale examens zelf in, dus niet alle leerlingen doen het examen op hetzelfde moment. Leerlingen maken hun digitale examens wanneer zij daar klaar voor zijn. Leerlingen kunnen hun examens, en eventueel herkansingen, maken tot en met vrijdag 22 juli.

Leerlingen die hun examens op papier maken, doen dat allemaal op hetzelfde moment. Zij krijgen hun uitslag op 9 juni. Dat is een week eerder dan leerlingen die digitale examens maken, omdat het tweede tijdvak dit jaar al op 13 juni begint. De normering voor de digitale centrale examens is bekend op 15 juni. 

Waarom er dit jaar twee verschillende uitslagdagen zijn, leggen we uit in onderstaande animatie. 

Voor de leerlingen die Staatsexamens doen, zowel de individuele leerlingen als de vso-leerlingen, zijn er speciale vlaggendagen op vrijdag 8 juli en de vier vrijdagen daarna.  

Deze animatie legt uit hoe het kan dat de dagen waarop middelbare scholieren hun eindexamenuitslag krijgen, kunnen verschillen - ook al zitten deze leerlingen op dezelfde school.   

Het logo van College voor Toetsen en Examens verschijnt.

Beeldtitel: Verschillende uitslagdagen, zo zit dat

VOICE-OVER: "Dit zijn Emma en Mo. Ze zijn beste vrienden. Wonen in dezelfde straat, zitten op dezelfde school en doen dit jaar allebei eindexamen. Maar Mo is al geslaagd en Emma wacht nog op de uitslag. Hoe kan dat?"

Versnelde beelden van de uitleg.

VOICE-OVER: "Emma doet eindexamen vmbo basis en Mo doet havo. Emma's eindexamen is digitaal, dat van Mo is op papier. Emma maakt haar examens wanneer zij daar klaar voor is. De precieze dagen hoort ze van haar school. Dit kunnen andere dagen zijn dan voor haar klasgenoten. En dan Mo: hij heeft zijn examens al maanden in de agenda staan. Want, iedereen die de examens op papier maakt, doet dat op hetzelfde moment. Dit jaar hebben Mo en zijn klasgenoten er door corona een tijdvak bijgekregen. Mo kan kiezen om zijn examens in het eerste tijdvak of in dit extra tijdvak te maken. Hij kan in dit extra tijdvak ook herkansingen maken. Dan moet hij wel weten of hij een herkansing moet maken. Daarom krijgt Mo dit jaar zijn uitslag eerder: op 9 juni. Dit is zes dagen eerder dan de uitslag van Emma. Zij maakt haar digitale examens en eventueel herkansingen, tussen 4 april en 22 juli. Haar uitslag komt op 15 juni. Mo wordt al gebeld met het goede nieuws! Hij hangt z'n rugzak in de vlag, terwijl Emma nog even heeft om te leren voor haar laatste examens. Zes dagen later krijgt zij ook de uitslag. Nu kunnen Emma en Mo vieren dat ze samen geslaagd zijn. Gefeliciteerd! Benieuwd wanneer je jouw examenfeestje kan plannen? Kijk voor alle data van de uitslagen op mijneindexamen.nl."

Beeldtekst: Kijk voor alle uitslagdagen op mijneindexamen.nl 

Het logo van College voor Toetsen en Examens verschijnt.